PUMPA ZA GREJANJE ZUJI!?


Imate problema sa bučnom pumpom za centralno grejanje? Srećom, većina problema sa cirkulacionim pumpama ima relativno jednostavno rešenje.
Dakle, bez obzira da li vaša pumpa lupa, kuca ili bruji, ovaj vodič će vam pomoći da dijagnostikujete i rešite problem što je pre moguće. Takođe ćemo vam objasniti koliko može koštati instaliranje zamenske pumpe i navesti retke slučajeve kada je nabavka zamenskog kotla dobra ideja.
Ako želite da stručno lice iz IBG COEX firme reši problem, možete nas kontaktirati naš ovlašćeni servis.


Zvukovi, uzroci i popravka bučne pumpe za centralno grejanje

Iz našeg dugogodišnjeg servisnog iskustva u servisiranju kotlova i samih sistema grejanja naveli smo najčešće uzroke bučne pumpe za centralno grejanje. Ako ne verujete da je vaša greška ovde pokrivena, pređite na vodič za probleme sa kotlom.


✅ 1 - Pumpa je zatvorena
Možete čuti: kucanje, lupanje
Počnimo sa najčešćim razlogom broj 1 iza bučne pumpe za centralno grejanje - vazdušnim čepovima.
Vazduh može da uđe u sistem centralnog grejanja, a kada dospe, putuje kroz sistem i zarobljava se na raznim mestima, izazivajući buku u kotlovima, radijatorima, grejnim cevima i, naravno, buku kotlovske pumpe.
Rešenje:
Odzračivanjem pumpe za centralno grejanje trebalo bi da se rešite vazdušnog bloka i buke. Da biste to uradili, trebaće vam zavrtanj za odzračivanje pumpe za centralno grejanje; srećom, većina modernih pumpi za centralno grejanje ima jednu.
Počnite tako što ćete pažljivo otvoriti zavrtanj dok ne čujete šištanje i ostavite ga u ovom položaju dok šištanje ne prestane. U ovom trenutku ćete primetiti lagano kapanje vode, što ukazuje da je pumpa potpuno ispraznila vazduh. Sada možete zatvoriti zavrtanj. Bilo bi dobro da je sistem hladan kada ozračujete pumpu da ne bi došlo do kontakta vruće vode sa kožom na rukama.


✅ 2 - Vratilo pumpe nije horizontalno (nepravilna instalacija)
Zujanje centralnog grejanja
Možete čuti: kucanje, lupanje, cviljenje
Sada kada ste ispustili vazduh, proverite da li je pumpa pravilno instalirana (ovo je iznenađujuće čest problem pumpe za centralno grejanje).
Ako pumpa nije pravilno instalirana, nastaviće da dobija vazdušne čepove čak i nakon ozračenja. To znači da ćete imati bučnu pumpu za centralno grejanje u roku od nekoliko dana nakon uklanjanja vazdušnog čepa.Takođe, pogrešno instalirana pumpa će uzrokovati prekomerno habanje ležaja vratila. To će dovesti do cviljenja koji dolazi iz pumpe za grejanje.
Rešenje:
Pumpa treba da bude horizontalna. Obično ćete znati da je to ako je vijak za odzračivanje vazdušnih brava sa strane.
A ako nije, moraćete da ga podesite tako da bude - zavrtanj ne bi trebalo da bude na vrhu. Čak i nekoliko stepeni van horizontale može uticati na sposobnost pumpe da cirkuliše vodu (izazivajući blokadu kotla) i dovesti do njenog prevremenog istrošenja.


✅ 3 - Zalepljene unutrašnje komponente
Možete čuti: zujanje, vibracije
Ako buka pumpe kotla koju čujete uključuje brujanje ili mnogo vibracija pumpe, vratilo pumpe je verovatno zalepljeno.
A pošto energija koja okreće osovinu pumpe mora negde da ide, ona se pretvara u buku koju čujete (i verovatno dovodi do pregrevanja pumpe).
Rešenje:
Lagani udar na bočnu stranu pumpe trebalo bi da oslobodi unutrašnje delove. Ali ovo je samo privremeno rešenje , da bi pumpa bila ispravna i da bi bili sigurni da će sistem raditi bez zastoja rastavite pumpu i očistite je. Takođe kada je pumpa otvorena pregledajte ležaj na vratilu. Ako vratilo nije stajalo horizontalno, ležaj će biti istrošen i možete očekivati da će pumpa ponovo da se zaglavi.


✅ 4 - Pumpa je blokirana prljavštinom
Možete čuti: zujanje, vibracije
Ako imate bučnu pumpu za centralno grejanje, postoji velika šansa da je blokirana- puna prljavštine. Ovo je naročito tačno ako nemate filter za kotao ili je postavljen pogrešno, na pogrešnoj strani (da, to se zapravo dešava). Stariji sistemi centralnog grejanja su takođe prilično ranjivi na ovaj problem, jer godinama gomilaju ostatke.
Rešenje:
Moraćete da rastavite pumpu, očistite nagomilane ostatke i proverite da li je istrošena. Ako je pumpa inače u dobrom stanju, ugradite filter za kotao (kosi hvatač nečistoće)da uhvati ostatke u sistemu grejanja, tako da se prljavština ne može ponovo nakupiti tamo.


✅ 5 - Netačna podešavanja brzine
Možete čuti: glasno zujanje
Drugi uzrok buke kotlovske pumpe je postavka brzine koja je previsoka za sistem grejanja. Ako je to slučaj, verovatno gubite dragocenu energiju jer vaš sistem grejanja generiše veći protok nego što je potrebno i stoga ne radi efikasno. Dakle, rešavanjem problema iza bučne pumpe, takođe ćete smanjiti potrošnju električne energije i produžiti životni vek pumpe.
Rešenje:
Pronađite prekidač za podešavanje brzine protoka na pumpi. Ako je na najvišoj postavci, smanjite je, a zatim proverite da li vam radijatori i držači peškira još uvek podižu temperaturu. Ako jesu, ovo podešavanje bi trebalo da bude u redu.
Uzimajući u obzir sve gore navedeno, vaša pumpa je možda bila podešena na ovaj način s razlogom, tako da je uvek dobro prvo dobiti mišljenje inženjera za grejanje koji je projektovao sistem.


Pumpa za centralno grejanje još uvek bučna?
Nadamo se da će vam naš vodič za rešavanje problema uzrocima bučne pumpe za centralno grejanje pomoći da rešite sve probleme koje imate, a vaša pumpa će uskoro tiho zujati.
Ali ako i dalje čujete neuobičajen šum pumpe kotla ili sumnjate na druge probleme sa sistemom grejanja, pozivanjem broja 022/313-003 možete razgovarati sa vašim prodavcem grejanja- IBG COEX doo. Ako smatrate da je vaš kotao za zamenu, možete dobiti ponudu od nas ili savet kako da rešite problem.


Najčešća pitanja o buci pumpe za centralno grejanje
Pre nego što završimo, odgovorićemo na neka uobičajena pitanja i nedoumice u vezi sa bučnim pumpama centralnog grejanja i drugim problemima sa centralnim grejanjem.


Kako da sprečim da moja pumpa proizvodi buku?
Prvo, moraćete da utvrdite šta uzrokuje da cirkulatorna pumpa proizvodi neobičnu buku. Brojni problemi sa kotlom mogu dovesti do bučne cirkulacione pumpe, pri čemu se zvukovi razlikuju u zavisnosti od problema.
U zavisnosti od osnovnog problema, moraćete da preduzmete odgovarajuće popravke da bi pumpa ponovo radila ispravno - ovo bi trebalo da reši buku.
Popravke mogu biti jednostavne kao uklanjanje vazdušne komore-čepa ili složene kao zamena cirkulacione pumpe u potpunosti.


Zašto moja cirkulaciona pumpa za etažno grejanje proizvodi buku?
Postoji niz problema koji mogu uzrokovati da cirkulatorna pumpa proizvodi neobične zvukove.

Ovi uključuju:
Vazdušne čepove u pumpi - kucanje, zveket metala
Vratilo pumpe nije horizontalno - cvili, lupa, kuca
Zalepljene komponente pumpe - brujanje, vibracije
Nagomilavanje krhotina u pumpi - brujanje, vibracije
Netačna podešavanja brzine pumpe - glasno brujanje


Koliko dugo pumpa za centralno grejanje traje?
Cirkulaciona pumpa može da traje dugo - koliko i sam kotao, ili više - s obzirom na to da adekvatno održavate sistem centralnog grejanja. Pumpe za centralno grejanje su podložne svim bolestima koje mogu da muče kotlove, radijatore i bakarne cevi, kao što je nakupljanje otpada-mulja . Na našem blogu možete naći tekst o ovoj temi (Kako nastaje talog/mulj u sistemima grejanja i od čega se sastoji?). Zbog toga je neophodno održavati sistem grejanja što je moguće čistijim; to možete učiniti tako što ćete imati godišnji servis kotla kao i postavljanje magnetnih filtera i filtera za kamenac. To će produžiti vek trajanja pumpe i ostalih komponenti kotla.


Kako zvuči neispravna pumpa kotla?
Neispravne pumpe za centralno grejanje mogu proizvesti različite zvukove; neki od njih su apsolutno normalni, dok drugi ukazuju na grešku.
Ako cirkulaciona pumpa radi bez problema, sve što bi trebalo da čujete je veoma blagi šum.
Međutim, ako je pumpa zatvorena, začepljena krhotinama, nepravilno instalirana ili podešena na pogrešnu postavku protoka vode, možete očekivati da ćete čuti druge, abnormalne zvukove, kao što su:
Lupanje
Glasno vibriranje
Kucanje
Zujanje- Cvilenje
Da biste se rešili buke, moraćete da pozovete inženjera grejanja da identifikuje i popravi osnovni problem.


Hoće li se vazdušna komora (čep) sama očistiti?
Moguće je da se vazdušna komora sama očisti, ali ne treba računati da će se to dogoditi.
Ako sumnjate da je u vašoj cirkulacionoj pumpi zarobljen vazduh unutra, trebalo bi da odzračite pumpu da biste uklonili vazdušni čep.


Koliko košta zamena cirkulacione pumpe kotla?
Zavisi od marke i modela pumpe, ali ako svoju neispravnu pumpu zamenite nekom od pumpi iz Coex ponude, ušdećete novac i biti sigurni da će vaš sistem sigurno raditi. Nova pumpa je uvek najpovoljnije rešenje uzimajući u obzir cenu popravke kvara koji može da nastane.


Šta uzrokuje kvar pumpe kotla?
Pumpa za centralno grejanje može pokvariti iz nekoliko razloga. Prvo, može da akumulira mulj centralnog grejanja – ostatke koji sadrže komadiće rđe iz sistema grejanja – i da prestane da radi kako treba što se više zapuši. Drugo, pumpa može početi da kvari ako je izložena neopravdanom stresu; na primer, ako nije pravilno instaliran.
Konačno, pumpa može jednostavno da pokvari zbog normalnog habanja kako vreme prolazi. Dobra vest je sledeća: ova „prirodna smrt“ ne bi trebalo da stigne rano ako je sistem grejanja dobro održavan. U stvari, normalno možete očekivati da pumpa traje koliko i kotao, ako ne i duže.