Menu
Korpa

Klima uređaji

Moderni život je postao gotovo nezamisliv bez klima uređaja. To više nije stvar luksuza, nego potreba koja će Vam obezbediti komforan život. Kada se spomene klima uređaj, prva pomisao je da je njegova namena samo da hladi prostor u vrelim letnjim danima, međutim, ona može i grejati kišne jesene dane ili čak i hladnu zimu. 

Prilikom odabira klime treba pažljivo postupiti, odabrati pametno. Ukoliko ste u dilemi koja je klima za Vaš dom, poslovni objekat ili bilo koji drugi prostor, tu smo da Vam pojasnimo sitnice i da Vam damo smernice pri lakšem odabiru svog klima uređaja. 

Šta je klima uređaj i kako radi? 

Klima uređaj ima mogućnost premeštanja toplote sa jednog mesta na drugo. Da bi radnja uspela, potreban je freon. Freon je hemijsko jedinjenje uz pomoću kojeg se prenosi toplota. Princip rada klima uređaja je sledeći: Freon u isparivač (izmenjivač toplote) smešten u unutarnjoj jedinici, ulazi u tečnom stanju, te isparava (ekspandira) u cevima koristeći toplotu vazduha iz prostorije.

Zatim se prenosi kroz spoljne ploče (lamele) izmjenjivača. Nakon prolaska kroz isparivač freon u gasovitom stanju kroz cevi dolazi do spoljašnje jedinice u kojoj je smešten kompresor. U kompresoru se povećava pritisak i temperatura. Nakon toga se u gasnom stanju uvodi u kondenzator, izmjenjivač toplote takođe smešten u spoljašnjoj jedinici, gde se u cevima ukapljuje(kondenzuje), dok se okolni vazduh prolazeći preko njegovih spoljnjih ploča zagreva.

U kućištima unutarašnje i spoljne jedinice se uz izmenjivačke ploče nalaze ventilatori koji povećavaju strujanje vazduha iz prostorije, odnosno spoljnog vazduha preko izmenjivačkih ploča isparivača (radijalni ventilator), odnosno kondenzatora (aksijalni ventilator). Freon se u tečnom stanju potom kreće prema termoekspanzijskom ventilu u kojem se smanjuje pritisak i temperatura, te ponovno u isparivač gde proces započinje iz početka. 

Ako se izmenjivačima toplote - isparivaču i kondenzatoru zamene mesta, tj. ako se isparivač postavi izvan, a kondenzator u prostoriju, dobija se obrnut slučaj: prostorija se greje, a okolina hladi. Kako delove uređaja fizički nije moguće rastavljati i premeštati, prebacivanje načina rada sa hlađenja na grejanje je rešeno automatskom regulacijom. Oba izmjenjivača izvedena su tako da mogu raditi i kao isparivač i kao kondenzator, a u uređaj se ugrađuje preklopni, četvorokraki ventil koji omogućava strujanje freona u oba smera.

Na taj način rade uređaji koji omogućavaju i grejanje i hlađenje. 

Tipovi klima uređaja 

Što se tiče vrsta klime, ima ih dosta, gotovo za svačiji ukus i po svačijoj meri. U slučaju da ste u kancelariji ili u nekom zatvorenom prostoru gde provodite dosta vremena, Vama će odgovarati tip klime koji ima opciju čišćenja vazduha. Zato prvo odlučite šta Vam zapravo treba. 

Krenimo polako u objašnjenje određenih tipova klime i olakšajmo Vam izbor. 

1) Standardne i klime sa inverterskim motorom su zapravo osnovne klime koje su zastupljene gotovo svud.

Sastoje se od unutrašnje i spoljnje jedinice. 

Standardna klima ili on/off klime radi uvek istim tempom, uvek na maksimalnoj brzini i kapacitetu motora tj kompresora; kada opadne temperatura ona ponovo počne sa radom, i to ponovo punim kapacitetom .  Klime sa invertorskim motorom – Ukratko,  motori sa inverterskim pogonom dizajnirani su za rad s mnogo nižim brzinama bez pregrijavanja i sposobni su izdržati veće naponske skokove bez kvara.

Kod invertera, broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski menja (i tako prilagođava zadatim uslovima), pa se pored navedenih osobina sporije ledi spoljna jedinica. Tako se kontinualno uduvava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja i dobija se do 30% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima. 

Rezultat su i smanjena potrošnja električne energije, duži vek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja. Pre svega inverter klime rade na temperaturama do -20 stepeni, dok obične on/off klime rade najviše do -5 stepeni. 

Ako Vam je potrebna klima koja će biti tiha, grejati i hladiti cele godine i naravno, trošiti znatno manje, ona birajte klimu sa invertorskim motorom. 

2) Prenosive i pokretne klime 

Ove klime nemaju split-sistem, tako da su idealne za prostore i domove gde nema mogućnosti ugradnje spoljne jedinice. U ovim klimama se nalaze i spoljna i unutrašnja jedinica u jednoj celini . Kao što i samo ime kaže mogu se premaštati i prenositi gde Vama odgovara, nema spoljne ugradnje,tako da, jedan posao manje! Ako kuburite sa spoljnim postorom, onda je neka od ovih klima pametna odluka. 

3) Multi sistemi 

Multi sistemi je za kupce koji žele maksimalan ugođaj! Ova klima ima spoljnu i unutrašnju jedinicu, baš kao i split sistem, ali ima jednu veliku razliku, ima mogućnost montaže od 2 do 4 klime na jednu spoljnu jedinicu. Ukoliko imate veliki prostor , a želite povezati sve na istu spoljnu jedinicu onda je ovaj izbor pravi. 

Ovo su neke od modela koji će Vam zagarantovano odgovrati. Ukusi i potrebe su različite, pa tako i same klime. Svaka ima svoju namenu i svog kupca. 

Održavanje klima uređaja nije naporno 

Postavlja je pitanje da li je treško održavanje klima uređaja? Ne, naprotiv! Održavanjem klima uređaja pre svega održavate svoj dom, prostor, vazduh koji udišete svakodnevno, a potom i produžavate vek samoj klimi. Postoje odeđeni preparati za održavanje, jedan od njih je i sprej za održavanje klime koji se odlično pokazao! 

Ukoliko Vam je važna estetika, kao i sama funkcionalnost, nemojte da brinete. Napredovanjem tehnologije i usavršavanjem tehnike, klima urđaji ne samo što su sastavljeni od veoma kvalitetnog i ispitanog materijala, već su i estetski lepi. Uklapaju se gotovo uz svaki enterijer i odmogućavaju Vam potponi ugođaj toplog ili čak i hladnog doma,  u zavisnosti šta Vi želite. 

Još jedna stvar koja je usled napredovanja tehnologije omogućena je i klima sa Wi-Fi-jem. Možete putem svojih mobilnih uređaja davati komande klimi i podešavati temperaturu koja Vama odgovara. U bolje opremljenim klimama ima i filtera za alergine, tako da odobe koje su sklone alergijama nemaju razlog za brigu i na ovou stavku smo mislili. 

Sve u svemu, odlučite sami koje su Vaše želje i mogućnosti, a mi ćemo se potruditi da Vam pomognemo prilikom odabira idealne klime za Vaš dom! 

U Coex ponudi imamo i kotlove, radijatore, cevi, pumpe, termostate

Brend: MDV Model: 2349
MDV FOREST inverter 12000 BTUKlima uređaj MDV FOREST u kratkim crtamaMDV Klima uređaj Forest DC InverterJedinice dizajnirane za zidnu montažuMiran rad, brzo hlađenje, grejanje i energetska efikasnostSavršeno rešenje za stan ili kućuPanel ovog modela podrazumeva vešto skriveni displej ispod panela un..
56.090,00RSD
Bez poreza:46.741,67RSD
Brend: Midea Model: MSAG-12HRN1
MIDEA Klima uređaj MSAG-12HRN1 XTREME (on/off)U kratkim crtama:Kapacitet hlađenja: 12.000BTU (3,52 kW)Kapacitet grejanja: 13.000BTU (3,81 kW)Potrošnja (hlađenje/grejanje): 1,09 / 1,05 kWRadni medijum: R410AEnergetska klasa: A / AEER / COP: 3,01 / 3,61 W/WTemperaturni opseg rada: -7°C do +43ºCPritisa..
39.990,00RSD
Bez poreza:33.325,00RSD
Brend: Venting Model: VAC-12CHSA
VENTING VAC-12CHSA(on/off)U kratkim crtama:Tip proizvoda: On/Off klima, split sistemModel: VAC-12CHSA/XA21 plusBrend: Venting Energetski razred hlađenja: A Venting klima uređaj poseduje funkcije: Eko Energy, funkcija koja omogućava do 30% uštedu energije, tajmer - programirano uključivanje ..
35.490,00RSD
Bez poreza:29.575,00RSD
Prikaz 1 - 5 od 5 (1 strana)