Menu
Korpa

Sigurnosni ventili

Sigurnosni ventili za grejanje

Sigurnosni ventil pod pritiskom, koji se takođe naziva iskočni ventil, je tip uređaja za smanjenje pritiska koji se koristi za ispuštanje gasova ili tečnosti, i na taj način oslobađanje pritiska, u slučaju da pritisak u posudi dostigne unapred određena zadata vrednost.  Sigurnosni ventil je ventil koji deluje kao ispusni ventil. Primer sigurnosnog ventila je ventil za smanjenje pritiska (PRV), koji automatski ispušta supstancu iz kotla, posude pod pritiskom ili drugog sistema, kada pritisak ili temperatura pređu unapred postavljene granice.

Sigurnosni ventili su prvi put razvijeni za upotrebu na parnim kotlovima tokom industrijske revolucije. Rani kotlovi koji su radili bez njih bili su skloni eksploziji osim ako nisu pažljivo upravljani. U sistemima grejanja mogu se javiti kvarovi zbog nepravilnog rada, promene temperature i pritiska u radu sistema. Negativne posledice u takvim situacijama su ozbiljne: počevši od propadanja pojedinih komponenata do ozbiljnih opasnosti po život ljudi i imovinu. Sigurnosni ventil će pomoći oko  uklanjanju opasnih rizika.

Sistemi grejanja napunjeni su vodom, čija je temperatura približno 15 stepeni. Kružeći u zatvorenom krugu, nosač toplote tj voda zagreva se, značajno povećavajući volumen kao i pritisak.
Prekoračenje dopuštene norme, u većini slučajeva veće od 3,5 bara, rezultira:
    propuštanje u spojevima delova cevovoda;
    oštećenja spojnih elemenata i cevi izrađenih od polimera;
    eksplozija spremnika kotla;
    kratki spoj električne opreme u kotlarnici.


Kotlovi na čvrsto gorivo, u kojima je teško regulisati snagu prenosa toplote, najveći su rizik iznenadnih situacija. U vrućem stanju, peć i dalje stvara akumuliranu toplinu, dostižući 90-95 stepeni, rashladno sredstvo ključa i započinje neizbežno intenzivno isparavanje. Kao rezultat toga, provociran je oštar skok pritiska. U tim se okolnostima aktivira sigurnosni ventil. Kad se dosegne parametar graničnog pritiska, otvara se zatvarač, oslobađajući izlaz za nastalu paru. Nakon stabilizacije vrednosti, ventil se automatski zatvara i prebacuje se u stanje mirovanja. Instalacija sigurnosnih ventila potrebna je ne samo za kotlove na čvrsta goriva, već i za ostale kotlove.


Pravila instalacije i postavljanja sigurnosnog ventila kod grejanja

Prije nego što započnete, morate odrediti pravo mesto za instalaciju.  Sigurnosni ventil preporučuje se montirati na dovodnu cev nedaleko od izlazne cevi kotla. Optimalna udaljenost između elemenata je 200-300 mm. U regulatornoj dokumentaciji koja dolazi uz svaki uređaj postupak instalacije obično se planira korak po korak i detaljno je opisan. U slučaju da vam je potrebna pomoć oko instaliranja naši prodavci vam stoje na raspolaganju za sva pitanja.

U COEX ponudi imamo sigurnoste ventile od ½, ¾ cola i 3,6 i 8 bara, a pored sigurnosnih ventila u ponudi imamo i radijatorske ventile, mešne ventile, termo glave i kugla ventile.

Brend: Caleffi Model: 311460
SIGURNOSNI VENTIL UNUTRAŠNJI NAVOJ 1/2  6 bar CALEFFIDimenzije navoja: 1/2"Podešeni pritisak: 6barRadna temperatura: 5 do 100oC..
940,00RSD
Bez poreza:783,33RSD
Brend: Caleffi Model: 311560
SIGURNOSNI VENTIL UNUTRAŠNJI NAVOJ 3/4  6 bar CALEFFISigurnosni ventili se koriste za kontrolu pritiska na kotlovima, u grejnim instalacijama, sanitarnim instalacijama i vodovodnim instalacijama. Kada pritisak pređe podešeni, ventil se otvara i ispušta tečnost (u atmosveru) čime se reguliše pri..
1.610,00RSD
Bez poreza:1.341,67RSD
Brend: Caleffi Model: 311580
SIGURNOSNI VENTIL UNUTRAŠNJI NAVOJ 3/4  8 bar CALEFFISigurnosni ventili se koriste za kontrolu pritiska na kotlovima, u grejnim instalacijama, sanitarnim instalacijama i vodovodnim instalacijama. Kada pritisak pređe podešeni, ventil se otvara i ispušta tečnost (u atmosveru) čime se reguliše pri..
1.610,00RSD
Bez poreza:1.341,67RSD
Brend: Caleffi Model: 311530
SIGURNOSNI VENTIL UNUTRAŠNJI NAVOJ 3/4 3 bar CALEFFISigurnosni ventili se koriste za kontrolu pritiska na kotlovima, u grejnim instalacijama, sanitarnim instalacijama i vodovodnim instalacijama. Kada pritisak pređe podešeni, ventil se otvara i ispušta tečnost (u atmosveru) čime se reguliše pritisak ..
1.400,00RSD
Bez poreza:1.166,67RSD
Brend: Caleffi Model: 302631
SIGURNOSNA GRUPA 1"-3 bara sa izol. CALEFFIKotlovska sigurnosna grupa sa izolacijom, za sisteme grejanja.Sastoji se od: odzračnog ventila, sigurnosnog ventila i manometra.Tmax radna: 110 °C.Max radni pritisak: 10 barDo 50 kW.Pritisak otvaranja fabrički podešen..
5.490,00RSD
Bez poreza:4.575,00RSD
Brend: Caleffi Model: 5210
TERMOZASTITNI VENTIL 3/4" CALEFFISigurnosni ispusni termički ventil CALEFFI 543 za kotlove na čvrsta goriva sa dvostrukim sigurnosnim senzorom i ženskim navojnim priključkomPmax radni (bar): 10Tmin÷Tmax (°C): 5÷110Priključak : ŽenskiDužina kapilarne cevi (mm): 1300Fabrički podešen: 98 °C (0/-4 °C)..
8.090,00RSD
Bez poreza:6.741,67RSD
Prikaz 1 - 7 od 7 (1 strana)