Menu
Korpa

Hemija za grejanje

Tečnost za sisteme grejanja

Termofluid je tečnost koja se koristi za prenos toplote u sistemima grejanja. Ona se obično koristi u kotlovima za grejanje i klimatizaciji, kao i u drugim uređajima za prenos toplote. Postoji nekoliko različitih vrsta termofluida koje se mogu koristiti u sistemima grejanja.  Najčešće korišćeni termofluidi su voda, monoetilenglikola (MEG-a), etilen glikol i sl.


Voda se obično koristi u sistemima grejanja koji se koriste u domovima i drugim zgradama, dok se etilen glikol i propilen glikoln kao i MEG obično koriste u sistemima grejanja za industrijske aplikacije. Termofluid se obično koristi u sistemima grejanja a njegova efikasnost u prenosu toplote zavisi od njegove specifične toplinske provodljivosti i specifične težine.


Termofluid se takođe može koristiti u sistemima za prenos toplote u solarnim sistemima.

Solarni sistemi su sistemi za proizvodnju toplote ili električne energije koristeći energiju Sunca kao izvor energije. U solarnim sistemima za proizvodnju toplote, termofluid se koristi da bi se prenosila toplota od solarnih kolektora do kotla za grejanje ili drugog uređaja za proizvodnju toplote.

,
Solarni kolektori su paneli koji se postavljaju na krov ili drugo mesto na kome se nalazi Sunce i koji koriste Sunčevu energiju da bi proizveli toplotu.
Termofluid se kreće kroz cevi u solarnim kolektorima i prenosi toplotu do uređaja za proizvodnju toplote gde se koristi za grejanje vode ili za druge potrebe grejanja. Kao i u drugim sistemima grejanja, postoji nekoliko različitih vrsta termofluida koje se mogu koristiti u solarnim sistemima. Najčešće korišćeni termofluidi su voda, etilen glikol, MEG i propilen glikol.

Termofluid za grejanje se može razblažiti sa demineralizovanom vodom po specifikaciji proizvođača i na taj način regulisati do koje temperature u minusu se štiti vaš sistem.

Demineralizovana voda se obično koristi u sistemima grejanja jer ona ne sadrži minerale i druga čvrsta jedinjenja koja bi se mogla nalaziti u običnoj vodi. To znači da demineralizovana voda neće da stvara naslage kamenca i drugih nečistoća u cevima i drugim delovima sistema za grejanje. Kamenac i druge naslage u cevima sistema za grejanje mogu da smanje protok vode i smanje efikasnost sistema. One takođe mogu da oštete cevi i druge delove sistema i da skrate njihov vek trajanja. Koristeći demineralizovanu vodu u sistemima grejanja, može se smanjiti rizik od ovih problema i produžiti vek trajanja sistema. Međutim, treba imati na umu da demineralizovana voda može da utiče na pH vrednost vode u sistemu grejanja i da se može potrebno dodati neki alkalni materijal da bi se povećala pH vrednost.
Potrebno je da se pridržavate uputstava proizvođača sistema za grejanje i da se posavetujete sa stručnjakom za grejanje pre nego što počnete da koristite demineralizovanu vodu u sistemu.

U slučaju da niste imali adekvatan termofluid u sistemu grejanja i sada imate problem sa kamencom u kotlu, uz pomoć pumpe za ispiranje izmenjivača kotla i adekvatne kiseline možete očistiti vaš kotao i produžiti mu vek trajanja.


Kiselina se može koristiti za čišćenje izmenjivača kotlova za grejanje na gas.

Izmenjivači toplote su uređaji u kotlovima za grejanje koji se koriste da bi se prenosila toplota iz goriva (obično gasa) na vodu koja se koristi za grejanje. Oni su napravljeni od metalnih cevi i ploča i mogu se zaprljati različitim nečistoćama koje se nakupljaju tokom vremena.

Kiselina se može koristiti za uklanjanje naslaga kamenca i drugih nečistoća sa površine izmenjivača toplote. Međutim, treba biti oprezan pri korišćenju kiseline za čišćenje izmenjivača toplote jer ona može oštetiti metalne površine i druge delove kotla ako se ne koristi pravilno.  Pre nego što počnete da koristite kiselinu, trebalo bi da se posavetujete sa proizvođačem kotla ili sa stručnjakom za grejanje  tj vašim serviserom kotla na gas kako bi se utvrdilo da li je kiselina sigurna za korišćenje u vašem kotlu i da li su potrebne neke posebne mere opreza pri njenom korišćenju.
Model: VK Bakar
Kiselina za čišćenje izmenjivača gasnih kotlova..
1.700,00RSD
Bez poreza:1.416,67RSD
Model: 6890 610
SPREJ ZA CISCENJE GASNIH KOTLOVA  FORCH 500ml    za neometano, brzo čišćenje gasnih kotlova     razgrađuje i tvrdokorne, negorive slojeve taloga     smanjuje podložnost rđanju i stvaranje novih naslaga     poboljšava prenos toplote i n..
3.000,00RSD
Bez poreza:2.500,00RSD
Model: 0845
TERMOFLUID PROTECT koncentrovani antifrizRADIJATOR PROTECT FLUID 100  je koncentrovana tečnost za zaštitu sistema centralnog grejanja od smrzavanja i korozije, na bazi monoetilenglikola (MEG-a). Pre upotrebe se mora razrediti demineralizovanom vodom. Obezbeđuje dobru zaštitu svih vrsta radijato..
3.990,00RSD
Bez poreza:3.325,00RSD
Model: 5897
TERMOFLUID / antifriz za solarne paneleSOLARPANEL FLUID je koncetrovana biorazgradiva tečnost za prenos toplote i zaštitu od mržnjenja i korozije na bazi propilen glikola. Ne sadrži štetne amine, fosfate i nitrite.SOLARPANEL FLUID je koncetrovana tečnost namenjena za zaštitu sistema solarnog i centr..
6.200,00RSD
Bez poreza:5.166,67RSD
Prikaz 1 - 8 od 8 (1 strana)