Najčešći problemi sa kotlom na gas


Kada nastane problem vezan za vaš kotao za grejanje prvo što pomislimo je da će puno da nas košta i uvek prisutno pitanje da li će kvar moći brzo da se reši. Postoje neke jednostavne stvari koje mogu da krenu po zlu sa kotlom i koje mogu lako da se isprave i da vam obezbedi toplu vodu ili grejanje. Šta god da radite, uvek je najbolje da budete sigurni i razumete svoja ograničenja, posebno kada su u pitanju gas ili struja.

5 Problema sa kotlom koje treba proveriti pre nego što pozovete ovlašćeni servis:


Kotao na gas se gasi

Jedan od najčešćih problema sa kotlom vezan je za pritisak u sistemu grejanja. Danas i kod 80% svih kotlova koji imaju zatvoren krug grejanja, nedostatak pritiska znači da neće funkcionisati. Većina kotlova mora da ima oko 1,5 bara pritisak u sistemu da bi se pokrenuli (uključili) ili radili. Ako nema dovoljno pritiska, kotao oseća da neće moći da pomeri dovoljno vode kroz sistem pa će se isključiti. Kombinovani i sistemski kotlovi sada imaju dijagnostiku kodova grešaka koja se pominje u priručnicima kako bi se objasnili problemi i uobičajeni razlozi za problem sa kojim se susrećete. Ako dopunite nizak nivo vode, proverite da li ste pročitali uputstvo za kotao i ne ostavljajte ventil za punjenje ili hladnu vodu uključenu, inače će to izazvati sledeći problem.

Curi voda iz sigurnosnog ventila

Prekomerni pritisak je rezultat previše vode u sistemu i često posledica previše liberalnog punjenja nakon pada pritiska. Ovo je uobičajeno kada vlasnik kuće ne može da natera kotao da radi nakon dugog perioda nekorišćenja, a sistem je hladan i ne uzimaju u obzir širenje vode u sistemu kada je vruće. Ako imate manometar, pogledajte uputstvo za vaš kotao da biste identifikovali tačan opseg pritiska za vaš sistem. Sistem mora da bude pod odgovarajućim pritiskom vode jer i nizak i visoki pritisak mogu izazvati probleme sa vašim kotlom. Još jedan simptom prevelikog pritiska je da iz vašeg ventila za smanjenje pritiska- sigurnosnog ventila možda curi voda. Ovaj protok vode tehnički pokazuje da ventil za pritisak radi svoj posao ispravno.

Kotao za gas neće da se pokrene

Kotao u blokadi i neće da se pokrene je veoma čest slučaj i može biti povezan sa gore navedenim, kao i sa mnogo više varijabli. Kotlovi se gase jer su proizvedeni da ne dovode do katastrofalnog kvara (kotao je potpuno nepopravljiv ili opasan). Često je to promenljiva koja se može ispraviti samo resetovanjem kotla (u nastavku teksta cemo Vam objasniti kako se to radi) pa čak i isključivanjem bojlera na nekoliko minuta da bi se rešio problem, a zatim ga ponovo uključiti.
 

Kamenac u cevima sistema za grejanje  

Vazduh u sistemu nije dobar za radijatore, komponente i kotlove. To može uzrokovati da cirkulaciona pumpa zaglavi i prestane da radi ili da se kotao blokira. Lako se popravlja i ne zahteva da dodirujete gas ili struju.
Rešenje ovog problema potražite u našem tekstu Pumpa za grejanje zuji

Kamenac, uzrokovan tvrdom vodom, takođe može da se nakupi tokom vremena i može izazvati probleme sa vašim kotlom. Ovo se može popraviti korišćenjem hemikalija za ispiranje sistema. Preporuka je da se čišćenje prepusti obučenom licu za taj posao koji će čišćenje obaviti ispravno i bezbedno za vaš kotao.
Pumpe za čišćenje kamenca i odgovarajuća kiselina sa inhibitorima su neophodne za ovaj posao. Takođe korišćenje termofluida i destilovane vode u vašem sistemu grejanja umesto vode sa česme je uvek preporučena opcija.


Grejanje i topla voda ne rade

Nekada zbog radova na gasnoj mreži vašeg distributera gasa može doći do pada pritiska gasa u mreži ili do potpunog prekida snadbevanja gasom. Posledica je prestanak rada vašeg kotla. Kotao u ovom slučaju će izbaciti grešku –nama gasa- iskazanu nekom šifrom. Šifre se razlikuju u zavisnosti od proizvođača pa ih ovim putem nećemo navoditi. Da bi bili sigurni o kojoj grešci se radi pogledajte u uputstvu vašeg kotla.
U slučaju prekida u isporuci gasa dolazi do blokade regulatora pritiska. Da bi se gas mogao koristiti u domaćinstvu, nakon puštanja gasa u mrežu, potrebno je izvršiti deblokadu regulatora.

Kako da odblokirate regulator?

Kako da odblokirate regulator zavisi o od proizvođača regulatora koji se nalazi u setu u vašem gasnom ormaru. Obično je dugme za deblokadu crvene boje i strelicama je označen pravac kojim je potrebno povući/stisnuti dugme za deblokadu. U slučaju da se ne snađete ili ne usprete da deblokirate regulator potrebno je da pozovete vašeg distributera gasa i prijavite problem.

Pogledajte na našem YT kanalu video sa uputstvom kako da odblokirate regulator.

Kako restartovati kotao?

U slučaju da ste uspešno deblokirali regulator, sledeća radnja je resetovanje vašeg kotla što će dovesti do ponovnog normalnog rada kotla. Obično je reset kotla označen na kotlu sa slovom R i potrebno je stisnuti dugme R nekoliko sekundi ili okrenuti dugme na R na nekoliko sekundi. Način kako da resetujete kotao potražite u uputstvu vašeg kotla.

Ne zaboravite da proverite svoj termostat jer je ovo još jedna stavka koja izaziva probleme. Problemi sa termostatom mogu sprečiti da kotao radi ispravno. Proverite da li su baterije prazne i da li ih je potrebno zameniti. Obično znak za zamenu baterije je označen na displeju vašeg termostata. Takođe proverite svoju cev za kondenzat jer zimi smrznuta cev za kondenzat može prouzrokovati neočekivano isključenje vašeg bojlera.

Ako vaš kotao ima curenje vode ili probleme sa snabdevanjem gasom, to se oboje smatra ozbiljnim problemima i vreme je da pozovete profesionalce iz ovlašćenih licenciranih servisa ili u slučaju da osetite miris gasa, hitno se obratite svom dobavljaču gasa i isključite gas na slavini za gas. Amateri ne bi trebalo da se petljaju sa gasnim uređajima jer oni mogu biti veoma opasni.