Gasni kotao ne zagreva toplu/sanitarnu vodu

Testiramo tvrdoću vode


Zamisli ovo: upravo si se vratio/vratila kući nakon napornog zimskog trčanja, željan da odmrzneš prste i nožne prste pod mlazom vruće vode, samo da bi otkrio da tvoj tuš ispušta ledene hladne kapi. Nisi jedini u ovoj nevolji. To je čest problem kada tvoj gasni kotao prestane efikasno zagrevati vodu. Sada verovatno se pitaš zašto se ovo dešava i šta možeš da uradiš da to popraviš. Odgovori nisu tako složeni kao što misliš.Dakle, da li si spreman da savladaš probleme sa kotlom i ponovo uživaš u konstantnoj toploj vodi?

Razumevanje vašeg sistema gasnog kotla


Pre nego što možete efikasno rešiti probleme sa vašim gasnim kotlom, ključno je da razumete kako vaš sistem funkcioniše. Vidite, efikasnost vašeg kotla je njegova sposobnost da sagorevanjem gasa preda toplotu vodi u sistemu grejanja ili vodi koja se koristi kao sanitarna voda. Što je vaš kotao efikasniji, manje gasa će vam biti potrebno da biste održavali toplotu u vašem domu ili grejali sanitarnu vodu. Razumevanje ovog koncepta je ključno za dijagnostikovanje razloga zašto nemate vruću vodu.

Sada, ako imate problema sa starim, neefikasnim kotlom, unapređenje sistema mogu biti spasonosne. Nadogradnja tj unapređenje ka efikasnijem kotlu ne znači samo zamenu celokupne jedinice; ponekad je dovoljno zameniti neke istrošene delove ili očistiti ih od naslaga taloga i kamenca. Ove nadogradnje mogu poboljšati efikasnost vašeg kotla, smanjujući potrošnju gasa i, samim tim, vaše račune.

Ali zapamtite, nadogradnje sistema treba obavljati sertifikovani profesionalci. Oni imaju znanje kako bi se osiguralo da je sve instalirano ispravno i bezbedno. Dakle, ako nemate vruću vodu, ne posežite odmah za alatom. Prvo razumite svoj sistem, proverite njegovu efikasnost i razmislite da li je vreme za nadogradnju. To je najefikasniji način da rešite probleme sa vašim gasnim kotlom i održavate udobnost u svom domu.

Uobičajeni problemi sa zagrevanjem sanitarne vode


Uprkos vašim najboljim naporima, možda ćete i dalje imati probleme sa vašim gasnim kotlom, neki od kojih su češći od drugih. Jedan uobičajeni problem je smanjenje efikasnosti kotla, gde vaš kotao ne zagreva sanitarnu vodu tako brzo i na željenu temperaturu kao ranije. To može biti zbog različitih razloga, jedan od njih je i kamenac koji se nakuplja u sistemu.

Rešavanje problema sa zagrevanjem sanitarne vode


Prvo, proverite da li vaš kotao dobija struju. Ponekad, problem može biti tako jednostavan kao isključen prekidač ili pregorili osigurači. Ako to nije slučaj, proverite snabdevanje gasom. Blokiran ili zatvoren gasni ventil može sprečiti zagrevanje vode u kotlu.

Zatim, obratite pažnju na režim rada na kotlu. Ako nije pravilno podešen, kotao možda neće proizvoditi toplu vodu. Proverite da li je podešen na dovoljno visoku temperaturu da zagreje vodu.

U slučaju da je kotao bučan pri radu ili je količina vode na sanitarnom delu manja tj na česmi je manji mlaz tople vode, obratite se vašem serviseru jer je vrlo verovatno potrebno čišćenje kotla od naslaga kamenca.

Naslage kamenca je moguće lako otkloniti ali prvo da razjasnimo šta je ustvari kamenac i kakvu vezu ima sa tvrdoćom vode

Tvrdoća vode 


Tvrdoća vode je svojstvo vode koje se odnosi na količinu rastvorenih minerala, pretežno soli kalcijuma i magnezijuma, ali može uključivati i druge minerale poput gvožđa. Ovo svojstvo je često prisutno u vodi koja dolazi iz prirodnih izvora, poput reka, jezera ili podzemnih izvora, i može varirati od mesta do mesta.

Regioni poput Vojvodine i Beograda često su pogođeni ovim problemom i imaju visok sadržaj kamenca u vodi.

Tvrdoća vode u Beogradu varira u različitim delovima grada. Na primer, južni delovi Beograda imaju srednje meku vodu, dok su desna obala Save, stari deo grada, tvrdoća je 13-15 °dH, a u južnim delovima grada, kao što su Železnik, Barajevo, Resnik, Ripanj, podavalaska naselja, Vinča, tvrdoća je 9-12 °dH.

Na Novom Beogradu i u Zemunu, tvrdoća je oko 18°dh, što ovu vodu svrstava u kategoriju tvrde vode. Slično tome, tvrdoća vode u Novom Sadu je od 15°dh do 18°dh, što vodu svrstava u kategoriju srednje tvrde vode ka tvrdoj.  

Na današnjem testu (februar 2024.god) merili smo tvrdoću vode uzoraka uzetih u Staroj Pazovi, Vojki, Novim Banovcima, Kaluđerici, Kopaoniku i flaširane vode Rosa.

Tvrdoća vode je u

Stara Pazova                                                 394 ppm (22 °dh)

Vojka (bunarska voda 60m dubine)            457 ppm (25,6°dh)

Novi Banovci                                                433 ppm (24,3°dh)

Kaluđerica                                                     261 ppm (14,62°dh)

Kopaonik vikend naselje, bunar                 155 ppm (8,7°dh)

Flaširana voda Rosa                                    049 ppm (2,7°dh)

Verovatno se pitate u kojim sve jedinicama se izražava tvrdoća vode i šta znače ove brojke. Kao što možete videti naš uređaj za merenje tvrdoće vode izražava tvrdoću u ppm jedinicama.

U nastavku ćemo Vam objsniti šta su ppm jedinice i stepeni tvrdoće vode i kako da ih razumete.

Jedinice tvrdoće vode

 

Da biste utvrdili da li imate tvrdu vodu, često ćete morati da konvertujete dH u PPM (isto kao dGH u PPM). Ovo je konverzija stepena opšte tvrdoće (skraćeno kao dGH ili dH), takođe poznatih kao nemački stepeni, u delove na milion jedinica tvrde vode (primarno se koriste u SAD).

Da bismo svima pomogli u ovoj konverziji, napisaćemo vam formulu po kojoj možete da izračunate tvrdoću vode u nemačkim stepenima tj ppm jedinicama

Hajde da prvo pogledamo jedinice tvrdoće vode koje koristimo u ovoj konverziji:

- dH ili stepen tvrdoće (koji se takođe naziva stepen opšte tvrdoće (dGH) ili nemački stepen) je jedinica tvrdoće vode jednaka 10 mg/L kalcijum oksida (CaO).

- PPM ili deo na milion je jedinica tvrdoće vode jednaka 1 mg/L kalcijum karbonata (CaCO3). Kao što vidimo, obe ove jedinice tvrde vode su određene u miligramima po litru, ali dH se odnosi na CaO, dok se PPM odnosi na CaCO3. Za konverziju, moramo da koristimo ovu formulu dGH u PPM:

PPM = dGH × 17,848

I tu nije kraj, tvrdoću vode možemo izraziti i na sledeće načine

mgCaCO3/dm3    

nemački stepen °dH

    francuski stepen °f     

engleski stepen °e

1,0

0,056

    0,1

0,07

 

Sada kada smo videli kako sve možemo da izrazimo tvrdoću vode, da vidimo i šta nam sve znače ove brojke.

Vrednosti tvrdoće vode

Opsezi tvrdoće mogu da variraju. Tako je na primer Donji Dom Nemačkog Parlamenta objavio 29. 11. 2006. godine Zakon o kompatibilnosti sredstava za pranje i čišćenje s okolinom (nem. Gesetz über der Umweltverträglichkeit von Wasch- und Reinigungsmitteln) u kome se pod paragrafom 9 u Informaciji o područjima tvrdoće vode (nem. Angabe der Wasserhärtebereiche) navode sledeći opsezi tvrdoće:

  • meko - manje od 1,5 mmol CaCO3 / l
  • srednje - 1,5 - 2,5 mmol CaCO3 / l
  • tvrdo - veće od 2,5 mmol CaCO3 / l

Dakle, od 10. 02. 2007. godine kad je na snagu stupio pomenuti zakon, njemački stepeni tvrdoće (°dH) su zamenjeni s mmol CaCO3 / l, koji važe u celoj Evropskoj uniji.

 

Stara podjela područja tvrdoće bila je sljedeća:

Područje tvrdoće

Ukupna tvrdoće

 (Ca2++ Mg2+) u mmol/l

°dH

       tvrdoća u ppm

1 (meko)

< 1,3

0-7

        0–125

2 (srednje)

1,3-2,5

7-14

       125–250

3 (tvrdo)

2,5-3,8

14-21

       250–375

4 (vrlo tvrdo)

> 3,8

> 21

       ≥ 375

Komentar:

  • Područje tvrdoće meko manje od 1,5 mmol CaCO3 / l odgovara < 8,4 °dH
  • Područje tvrdoće srednje 1,5 - 2,5 mmol CaCO3 / l odgovara 8,4-14 °dH
  • Područje tvrdoće tvrdo veće od 2,5 mmol CaCO3 / l odgovara > 14 °dH

Kamenac u vodi

 

Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Ova prva je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg). Kamenac u vodi nastaje kada se minerali koji su rastvoreni u vodi, talože i formiraju čvrste naslage na površinama kao što su cevi, kotlovi, bojleri, slavine i druge površine koje su u kontaktu s vodom. Ovaj proces se naziva i "procesom taloženja" ili "procesom precipitacije".

Kada voda koja sadrži ove minerale prolazi kroz cevi ili uređaje, dolazi do promene temperature, promene pritiska ili promene pH vrednosti, što može izazvati da se ovi minerali izdvoje iz vode i formiraju naslage. Na primer, zagrevanje vode može izazvati isparavanje vode, što dovodi do koncentracije minerala i stvaranja kamenca.

Ovaj proces je posebno izražen u oblastima gde je voda tvrda, odnosno gde ima visok sadržaj minerala. Takođe, duža izloženost vodi, kao i veći protok vode kroz cevi ili uređaje, može ubrzati formiranje naslaga kamenca.

Ukratko, kamenac u vodi nastaje taloženjem minerala koji su rastvoreni u vodi, usled promena uslova kao što su temperatura, pritisak ili pH vrednost.

Rezultati merenje tvrdoće vode na današnjem testu!


Da se vratimo na naš test, kao što smo rekli tvrdoća vode na današnjem testu je

Stara Pazova                                                  394 ppm (22 °dh)

Vojka (bunarska voda 60m dubine)             457 ppm (25,6°dh)

Novi Banovci                                                 433 ppm (24,3°dh)

Kaluđerica                                                      261 ppm (14,62°dh)

Kopaonik vikend naselje, bunar                  155 ppm (8,7°dh)

Flaširana voda Rosa                                     049 ppm (2,7°dh)

 

Iz svega do sada navedenog dolazimo do zaključka da je voda koju smo danas testirali -  u Staroj Pazovi, Vojki i Novim Banovcima voda je  izrazito tvrda! U Kaluđerici tvrdoća vode iznosi 261ppm i to je tvrda voda dok je bunarska voda sa Kopaonika srednje tvrda.

Na testu flaširana voda je, kao što smo i očekivali, pokazala najmanje vrednosti i pokazala nam vrednosti meke vode.

Rešenje problema sa tvrdom vodom

 

Tvrda voda može izazvati niz problema. Na primer, utiče na funkcionalnost uređaja poput kotlova, veš mašina i bojlera, kao i na trajnost opreme poput slavina i cevi. Naslage kamenca na grejačima bojlera povećavaju potrošnju električne energije, što rezultira višim računima za struju. Osim toga, tvrda voda može dovesti do začepljenih ventila, oštećenih slavina, skraćenog veka trajanja uređaja kao što su kotlovi, bojleri i veš mašine, te lošeg uticaja na zdravlje ako se koristi za piće.

Najefikasniji način za smanjenje tvrdoće vode je instalacija omekšivača vode, koji se postavlja na glavni vodovodni sistem objekta. Omekšivači vode uklanjaju minerale iz vode, omogućavajući prolazak omekšane vode u domaćinstvo. Postoje i modeli omekšivača koji se mogu instalirati ispod sudopere, pružajući omekšanu vodu samo u određenim delovima kuće, poput kuhinje.

Rešenje problema kamenca u kotlovi na gas

 

Korišćenje demineralizovane vode u sistemima grejanja i omekšivača vode na ulazu hladne vode u kotao na delu sanitarne vode možemo sprečiti taloženje kamenca u kotlu i samim tim sprečiti probleme sa zagrevanjem tople vode.

U slučaju da sve gore navedeno još uvek nije primenjeno a već problem postoji neophodno je čišćenje kotla od strane stručnog lica koji će pomoću adekvatne pumpe za čišćenje kotlova i adekvatnom kiselinom koja će odstraniti naslage kamenca i omogućiti ponovno zagrevanje sanitarne vode.