Menu
Korpa

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe su uređaji koji služe za prenos energije. Rade po principu prenosa energije iz spoljašnjeg prostore u unutrašnji i raspoređuju energiju na mestima gde je potrebno hlađenje ili grejanje. 

Podela toplotnih pumpi : 

  • Prema snazi 
  • Prema energetima 
  • Prema karakteristikama 
  • Podela pumpi prema energetima: 
  • Toplotne pumpe vazduh-voda 
  • Toplotne pumpe zemlja voda 
  • Toplotne pumpe voda-voda 

Kada recimo uzmemo za primer toplotnu pumpu vazduh-voda, prva reč, u ovom slučaju vazduh označava energet koji se koristi, a druga reč, u ovom slučaju voda, prenosilac energije unutar instalacije. 

Kako Rade Toplotne Pumpe? 

Rad toplotnih pumpi je poprilično lak i jednostavan. One rade po principu najobičnijeg rashladnog uređaja u Vašem domu, recimo frižider, samo u suprotnom smeru. 

Iz energeta (voda, zemlja, vazduh) u isparivač pumpe ulazi energija. Potom, kroz sistem cevi gasa koji je preuzeo energiju ide u kompresor gde rastu pritisak i temperatura. Nakon ovog procesa, gas se vraća na svoju prvobitnu toplotu i ponovo ide u isparivač, kako bi ponovo počeo proces. 

Naglim razvojem tehnologije i industrije doveli su do toga da toplotne pumpe, ne samo što mogu da pruže izuzetan komfor, već mogu da u toku leta hlade,  a tokom zime greju, kako prostor, tako i vodu za naše objekte tokom cele godine. 

Toplotna pumpa vazduh-voda 

Ovo je jedna od najednostavnijih pumpi i mogu biti primenjene na skoro svim objektima. Ovde toplotna pumpa koristi kao energet vazduh, koji prolazi kroz sistem i dobijenom energijom iz vazduha se zagreva fluid, koji se dalje prenosi na Vaš sistem za grejanje. 

Toplotna pumpa voda-voda 

Ovo je malo komplikovanija metoda. Pre nego što se odlučite za ovaj modela, potrebno je proveriti par stvari. Da bi ova pumpa radila potrebno je da izvor vode bude „izdašan“, da budete sigurni da ima dovoljnu količinu vode koja ej potrebna ovoj pumpi. Potom, treba proveriti kvalitet same vode, odnosno da li se voda može upotrebit u toplotnoj pumi. Ovde su nam i energet i  primalac energije voda. 

Toplotna pumpa zemlja-voda 

Ovo je jedan od najpouzdanijih modela. Ugradnja je nešto slična pumpi voda-voda. Kod ove pumpe je energet zemlja, a primalac energije voda. Ona izvlači energiju iz zemlje i predaje je vodi koja se nalazi u cevima u Vašem domu. Velika prednost ove pumpe je što se temperatura zemiljišta nakon 10 m ne menja, bez obzira na opadanje spoljne toplote vazduha.  

Pogodnosti Toplotne Pumpe 

Pre svega, znatno niži troškovi grejanja ili hlađenja Vašeg objekta su zagarantovani korišćenjem ovog uređaja. Takođe, održavanje toplotne pumpe je veoma lako i jednostvano, ne zahteva puno vremena i truda. 

Uz sve to, toplotne pumpe su bezbedne za domaćinstvo. 

Pored svega ovog, postavlja se pitanje da li su štetne za okolinu? Ne, naprotiv. One imaju izuzetno nižu emisiju štetnih gasova, samim tim, mnogo manje zagađuju okolinu. Instalacija toplotnih pumpi nije teška niti oduzima puno vremena. Još bolje je to što su ove pumpe namenjene za gotovo svaki vid objekta. 

Još jedna pogodnost toplotnih pumpi je to što se lako integrišu sa već postojećom instalalacijom. Na sve ovo, dodajemo da toplotne pumpe ne prave veliku buku. Moderne toplotne pumpe imaju sistem eliminacije vibracije i buke, pa se čuju kao frižider u Vašem domu. Napravljene su od veoma kvalitetnog i ispitanog materija. 

Sve u svemu, odabirom bilo koje pumpe nećete pogrešiti. Izborom ćete olakšati sebi svakodnevnicu i učiniti Vaš život komfornim. 

Našim asortimanom Vam garantujemo bezbednost i pozitivna očekivanja! 

Nema proizvoda za prikaz u ovoj kategoriji.