Menu
Korpa

Solarni sistemi

Kada se razmišlja o obnovljivoj energiji, prva pomisao su većinom, veliki solarni paneli na krovovima. 

Ovaj tip panela je sastavljen od ćelija koje sunčevu svetlost pretvaraju u energiju. Ovo je jedan od najekonomičnijih načina grejanja svega što Vam je potrebno u domaćinstu ili nekom objektu. Korišćenjem sunčeve svetlosti, dobijate energiju koju možete iskoristiti po Vašim željama (na našim prostorima uglavnom se koristi za grejanje vode).  

U to ime, hajde da malo dublje zađemo u temu i istražimo solarne panele. 

Šta je solarno Napajanje  

Solarno napajanje funkcioniše sasvim jednostavno. U svakoj ćeliji solarnog panela postoje poluprovodični slojevi. Svetolost koja pada na ćelije stvara električno polje između slojeva, nakon toga nastaje energija (struja). 

Koliko će se struje proizvesti zavisi od jačine svetlosti. Postavlja se pitanje, da li je potrebno veoma jako sunce, da bi se panel dovoljno napunio? Ne! Solarni panel sistem funkcioniše i kada je sunčeva svetlost slabljeg inteziteta, samo što tada stvara struju pomoću reflektovane sunčeve svetlosti. 

Šta je solarni sistem?

Solarni sistem funksioniše tako što u našem slučaju za primenu tople vode, razmenom toplotne enrgije sunca sa fluidom (vodom) ili u rezervoaru za akumuliranje toplote energije (baferu). 

Sistemi se sastoje od: 

  • Distributivne instalacije 
  • Prijemnika (solarni panel) 
  • Akumulatora toplote 
  • Solarni sistemi-podela 
  • Vakumiski ili pločasti paneli 

Kao što i sam naziv kaže napravljeni su od vakumskih cevi. Vakumski paneli imaju tu karakteristiku da prikupe više sunčane svetlosti u slučaju blage oblačnosti, dok se pločasti paneli bolje pokazuju u slučaju direktne osunčanosti. 

Distributivna instalacija 

Kada je reč o instalaciji, birali smo najkvalitetnije i proverene materijale za proizvodnju svog pomoćnog materijala. Uglavnom se distributivna instalacija izvodi cevima od bakra ili inoxa (prohroma).  Najvažnije je što su sve cevi izolovane posebnom cevastom izolacijom otopornom na UV zračenje. 

Kombinovani solarni rezervoar 

Korišćenjem ovog rezervoara možete iskoristiti toplotu i za podno grejanje. Njegov izgled i dizajn se uklapa gotovo svud, jer je njegovana visina 1,9m, tako da ako kuburite sa manjkom prostora, nemate brige. Sastoji se od dva emajlirana rezerovara, jedan od 190 l, a drugi 490l za solarnu podršku sistema grejanja. 

Solarna diferencijalna automatika 

Dodatno se zagreva po potrebi. Zahvaljujući displeju, lako i jednostavno možete rukovati njime. Idealan je ako već imate jedan regulator grejanja. 

Solarni sistem sa zaštitom od pregrevanja 

Veoma jednostavan za monažu. Kao što i sam naziv kaže, ima zaštitu od pregrevanja. Sa samo tri komponente, koje se savešeno uklapaju, čine ga i najjednostavnijim na tržištu. 

Osnovna komponenta je rezervoar, druga komponenta je vertilkani pločasti kolektor, a treća su cevi prečnika 10 mm, neophodne da bi ovaj sistem funkcionisao. 

Termosifonski solarni sistem 

Ovaj sistem radi bez dodatnih pumpi, senzora i automatika i to ga čini veoma jednostavnmim za montažu. On radi po principu sile teže i razlike u gustini hladne i zagrejane vode. Ima ga u varijantama sa 150, 200, i 300 litarskim rezervoarima i sa mogućnosti ugradnje za ravan ili kosi krov. 

Solarni sistemi za navodnjavanje 

Kod ovih sistema je karakteristično što su oni baš vezani za sunčevu svetlost. Kada je najsunčaniji deo dana on će raditi punim kapacitetmo.  

Način rada je sledeći, kada imamo sunca, panel se napaja i počinje da proizvodu energiju, koju šalje inventoru, inventor šalje direktno ka pumpi. 

Imajmo u vidu da solarni paneli ne proizvodu uvek istu energiju, recimo ujutru neće biti ista tempertauru kao u podne, samim tim će raditi manjim kapacitetom. Međutim, mi i za ovo imamo rešenje. Baterija za ovaj solarni sistem može da čuva energiju i da je raspoređuje kasnije. 

Ovom metodom možete zalivati i do 50 ha zemljišta. Voda se može koristiti za piće i za sve potrebštine gde je voda potrebna. 

Zaključak 

Odabirom bilo kog panela nećete pogrešiti. Ukoliko niste potpuno sigurni u svoj izbor, slobodno nas kontaktirajte a mi ćemo se potruditi da Vam detaljno objasnimo svaku nedoumicu. 

Sa više od 10 godina iskustva u polju energetike i razvoja, garantujemo Vam najbolja i najefektivnija rešenja. 

Nema proizvoda za prikaz u ovoj kategoriji.