Termostati i kontrole za grejanje– kako uštedeti?

Bez obzira na to koji kotao koristite i koliko dugo, uz pravilne postavke kontrola grejanja moguće je da se grejanje uključuje i isključuje po potrebi, moguće je da grejete samo one delove doma koje želite i to prema željenoj/potrebnoj temperaturi. Automatski, sve ovo vodi do značajne uštede.

Na primer, ako govorimo o tipičnom domu od tri spavaće sobe sa grejanjem na zemni gas, instaliranjem digitalnog sobnog termostata i termostatskih ventila na radijatorima, moguće je uštedeti 10% u pogledu potrošnje goriva i oko 300 do 600 kilograma štetnih gasova godišnje. Plus, ako izolujete i rezervoar tople vode, moguće je uštedeti isto ovoliko. Verovali ili ne, ako temperaturu na termostatu smanjite za samo jedan stepen – na godišnjem nivou takođe značajno štedite! Jedan stepen zaista nije značajna razlika u pogledu toplote, ali jeste u pogledu troškova i novca.

Sobni termostati -termostati za grejanje

Verujemo da znate na koji način funkcioniše termostat – grejanje je uključeno dok se ne dostigne željena temperatura, potom se isključuje i ponovo se aktivira kada temperatura padne za određeni podeok (obično je u pitanju jedan stepen od zadate temperature). Da bi termostati pravilno funkionisali, bitno je da protok vazduha bude slobodan, te ih držite na praznom, slobodnom zidu.

Termostati bi trebalo da budu podešeni na najnižu prihvatljivu temperaturu, a u proseku je to od 18 do 21 stepen. Bitno je da znate da nije potrebno da podešavate višu temperaturu kada je napolju hladno jer će se vaš dom svakako zagrejati do one mere koju ste mu odredili, uobičajenom brzinom. Ako baš želite da se vaš dom brže zagreje kada je napolju hladno, umesto što ćete povećavati temperaturtu, bolje je da podesite da se grejanje automatski uključi ranije.

Programski termostati vam omogućavaju da sami kontrolišete temperaturu i vreme uključivanja grejanja, a ove postavke mogu da zavise od doba dana, kao i od prostorije. Termostatski ventili vam omogućavaju da podesite različite temperature u posebnim sobama, što je takođe vrlo mudro i ekonomično!

Radi lakšeg rukovanja i povezivanja na sistem. na tržištu su dostupni žični i bežicni termostati. Žični termostati su nam poznatiji, vezuju se na kotao pomoću žice/kabla koji se vodi od kotla do prostorije gde će termostat stajati. Bežični termostati se sastoje iz prijemnika i predajnika, prijemnik (manja jedinica iz seta) se kablom vezuje za kotao, dok termostat/predajnik se bežičnom vezom ( RF signalom) uparuje sa prijemnikom. Termostat možemo "šetati" po kući po potrebi. Dostupni su kao programski i on/off termostati. Trebalo bi još spomenuti da bežični termostati mogu da imaju i WIFI opciju tj mogućnost upravljanja putem App sa vašeg telefona, o ovoj temi nešto više ćemo pisati u posebnom članku

Termostati i kontrole sistema grejanja: Laki koraci za značajnu uštedu


Termostatski ventili

Termostatski ventili neće kontrolisati sam kotao, već će samo smanjiti protok vode kroz radijatore kako bi se dostigla željena (manja ili veća) temperatura. Ako smanjite temperaturu u prostorijama koje ne koristite često, moguće je značajno uštedeti.

Generalno se savetuje da ne grejete prostorije koje nisu u upotrebi ili da makar manje grejete određene prostorije, prema potrebama. Na primer, u spavaćim sobama je poželjno da temperatura bude nešto niža nego u, recimo, dnevnoj sobi gde provodite najviše vremena. Na ovaj način štedite novac, a zaista se ničega ne odričete. Odredite sami svoje “kontrolne zone” i uživajte u toplom domu dok istovremeno štedite. Uostalom, to i jeste smisao termostata i kontrola!

Kotlovski termostati

Zahvaljujući ovoj vrsti termostata, moguće je postaviti temperaturu vode koja će od kotla otići do radijatora. Što je temperatura viša, to će se kotao brže zagrejati. Ako temperatura nije postavljena dovoljno visoko, kada je napolju hladno, nećete moći da postignete željenu temperaturu u svom domu.

Na kraju, imajte na umu i to da je jako važno da svoj dom dobro izolujete kako bi se lakše zagrevao, a sporije hladio što takođe obezbeđuje dobru uštedu i smanjenje gubitka toplote.