Odgovaramo na pitanja- kako napraviti pravi izbog kod  kupovine grejača za pelet gorionik/kotao, u čemu je razlika  između klasičnih metalnih i keramičkih grejača, koja je razlika u ceni između ovih grejača i još po nešto. 

 

 Ukratko …  

Karakteristike keramičkog grejača:  

◾paljenje peleta traje samo oko 90 sekundi,

◾dug vek trajanja (testirano do 50.000 paljenja) 

◾otporan na koroziju i oksidaciju, 

◾max potrošnja energije pod punim opterećenjem je samo 150W, 

◾stabilna radna temperatura 1000°C 

◾inovativna konstrukcija grejača za optimalni protok vazduha duž zidova i kroz 

jezgro grejača  

Karakteristike metalnog grejača:  

◾paljenje peleta traje oko 180 sekundi, 

◾max potrošnja energije pod punim opterećenjem je 350W, 

◾radna temperatura 500°C 

◾niža cena u odnosu na keramički grejač  

Kupovinom peleta lošeg kvaliteta kao i neodgovarajućim uslovima u kojim pelet gorionik/kotao radi rezultuje dužim vremenom rada grejača što dovodi do kraćeg veka trajanja istog. Kada se već nađete u situaciji da zbog gore navedenog morate da zamenite grejač u vašem uređaju, postavlja se pitanje kako napraviti izbor…  

Da bi doneli pravu odluku treba imati u vidu razlike koje postoje između grejača koji su dostupni na našem tržištu a to su keramički i metalni grejači. Iako izgledaju vrlo slično zbog čaure koja obavija oba grejača a koja je metalna, razlika je velika i čini je materijal od koga je grejač napravljen kao i konstrukcija i osobine grejača.  Hajde da ih uporedimo! Keramički grejač je napravljen od tehničke keramike, koja omogućava brzo zagrevanje do izuzetno visokih temperatura koje mogu biti veće i od 1000°C, što je gotovo dvostruko viša temperatura dosega nego kod klasičnih metalnih grejača (500°C). Vrlo kratko vreme zagrevanja na radnu temperaturu je bitno za brzo i pouzdano paljenje drvenih peleta. Keramički grejači imaju otvor/rupu koja ide celom dužinom tela grejača i omogućava protok vazduha kroz telo . Sa ovakvom konstrukcijom , performanse grejača se mogu duplo povećati. Keramički grejači troše manje energije za rad, potrošnja se kreće oko 150W dok se kod klasičnih metalnih grejača kreće oko 350W, što je više nego duplo . Takođe vreme paljenja peleta iznosi oko 90 sekundi što je značajno kraće uzimajući u obzir da je vreme paljenja peleta sa metalnim grejačem preko 3 minuta. Dug vek trajanja keramičkih grejača potvrđuje i podatak od proizvođača a to je testiran broj paljenja koji se kreće oko 50000 paljenja. Osobine keramike su takođe prednost a to je otpornost na koroziju i oksidaciju kao i na visoke temperature. Pored tehničkih prednosti koje keramički grejači imaju, prednosti u primeni su im i te da lakše pale pelet lošijeg kvaliteta zbog veće radne temperature koju ostvaruju. Iako je uglavnom uzrok problema sa pelet uređajima pogrešan odabir peleta, o čemu smo pisali ranije, mislimo da sa efikasnijim grejačima možemo da premostimo nedostatke koje pelet ima i da imamo manje problema sa samim uređajima. S obzirom na sve gore navedeno keramički grejači su rešenje koje ne iziskuje mnogo veće ulaganje (razlika u ceni između keramičkih i metalnih grejača se kreće oko 2000 dinara (podatak od 12.2015.god)) a povećavaju pouzdanost i ekonomičnost uređaja u kome se nalaze čak i u lošijim uslovima rada.